From Helsinki with Love Part 5; Opastus Kalliossa

Tänään koitti sitten paljon pelätty ja ehkä hieman odotettukin opastusnäyttöni Kalliossa. Halusin aloittaa kierrokseni ruotsiksi jotta pääsisin siitä ns. ”eroon” ja voisin keskittyä pitämään hauskaa loppukierroksella.

Aloitin kierrokseni Kallion kirjastolta ja hyvä oli etten pyöstynyt rakennuksen rappusille ruotsin ramppikuumeen takia. Paperistahan minä luin ja hieman änkyttäen (vähemmän kuin 10min..) mutta tulipahan vedettyä. Opettajani totesi minun puhujeen sujuvasti norjaa, mutta hei.. Onhan norja sentään lähempänä ruotsia kuin tanska joten voi sanoa että pientä edistystä on tapahtunut! All thanks to Google Translater och Ylvis!

imageKallion kirjastosta on hyvä muistaa, että se on Suomen ensimmäinen kunnan varoilla rakennettu kirjasto. Talo valmistui vuonna 1912 Porthaninkadun päähän. Kirjasto on lainausmääriltään pääkaupunkiseudun kolmanneksi suosituin kirjasti Itäkeskuksen ja Töölön jälkeen, ja se toimii Suomen neljänneksi vanhimmassa kirjastorakennuksessa. Kirjasto on kaunis ja kotoisa, suosittelen piipahtamaan joskus sisällä.

image

image

image

image

imageKallion kirkolla puhuin onneksi jo suomeksi ja saatoin keskittyä muuhunkin kuin paperin tuijottamiseen. Kauniin graniittirakennuksen on suunnitellut Lars Sonck. ja se on yksi kansallisromanttisen rakennustyylin puhtaimmista edustajista Suomessa. Tyylille on ominaista perinteisten suomalaisten materiaalien käyttö, jykevä muotokieli sekä luonnosta haetut aiheet ja värit.

Kirkko rakennettiin näyttävälle paikalle Unioninkadun ja Siltasaaren kadun muodostaman suoran katuakselin, eli Helsingin pisimmän suoran kadunpätkän, päähän mäen päälle.  Kirkkoa rakennettiin vuosina 1908–1912 ja se vihittiin käyttöön syksyllä 1912. Eli samana vuonna jolloin myös Kallion kirjasto valmistui. Yhä nykyäänkin sen 65 metriä korkea torni on yksi Helsingin kaupungin maamerkeistä.

Kirkon tornissa on sisällä seitsemän saksalaista pronssi kelloa. Päivittäin klo 12 ja klo 18 neljällä niistä soitetaan Jean Sibeliuksen varta vasten säveltämää koraalisävelmää(op. 65b). Huhu kertoo että sävelmä olisi saanut alkunsa jossain Kallion seudun ravintolassa…

Koraalisävelmän voi kuulla myös kirkon ulkopuolelle, mutta kirkkoon kannattaa ehdottomasti käydä myös tutustumassa sisäpuolelle. Kuvanveistäjä Hannes Autereen veistämät Ristiinnaulittu ja puureliefi “Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon” ovat vuodelta 1956. Reliefiin on kuvattu kirkon silloisen ylivahtimestarin vanhemmat, muurari ja pyykkäri, sekä naapuritalon talonmies ja kalliolaisia lapsiperheitä. Voidaankin sanoa että kirkko on tehty kalliolaisille 🙂

Suomen kirkoista vain Kallion kirkossa on sekä barokkityyliset että ranskalais-romanttiset urut. Kirkon akustiikka on erinomainen ja se on ahkerassa konserttikäytössä. Sisällä kirkossa on 1 100 istumapaikkaa joten tilaa kuulijoille riittää.

Kirkko on avoinna: 
ma, ti, ke ja pe klo 12–17, to klo 12–19 ja la–su klo 10–18.

Lauantaina 14.12 klo 18-20.30 kirkossa esitetään J.S. Bachin Jouluoratoriosta kantaatit 1-3. Konsertti on ilmainen!! 🙂

imageKallion Oiva ❤ Täydellinen paikka laulaa karaokea lauantaina kavereiden kanssa ja tulla seuraavana aamuna syömään herkullista brunssia 17,50€ hintaan!

image

image

image Helsingin kaupunginteatteri on Helsingin teatterisäätiön ylläpitämä moderni kansanteatteri, jonka tavoitteena on tarjota mahdollisimman hyvää ja monipuolista teatteria, mahdollisimman laajalle katsojakunnalle. Tärkeää teatterin toiminnassa on kaksikielisyys ja esityksiä esitetään niin suomeksi kuin ruotsiksi. Timo Penttilän suunnittelema valkoinen rakennus valmistui vuonna 1967.

Teatterissa esitetään niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia puhenäytelmiä, komedioita kuin musiikkiteatteria ja tanssia. Teatterillahan on oma tanssiryhmä nimeltään Helsinki Dance Company.

Kaupunginteatteri tuottaa vuosittain noin 20 uutta ensi-iltaa.Esityksiä nähdään vuoden aikana noin 1 000 kpl ja katsojia teatterissa käy vuosittain noin 350 000. Vakituista henkilökuntaa Helsingin Kaupunginteatterilla on noin 250.

Helsingin Kaupunginteatterilla on kuusi näyttämöä: suuri ja pieni näyttämö, studio Elsa, studio Pasila, Arena-näyttämö ja Lilla Teatern, jonka ohjelmisto on pääasiallisesti ruotsinkielistä.

Helsingin Kaupunginteatteri panostaa runsaasti yleisötyöhön ja taidekasvatukseen. Teatteri järjestää muun muassa teosesittelyjä, kulissikierroksia, avoimia harjoituksia, työpajoja, teatterivierailuja sekä koululaisten teatterileirejä.

imageLunta ei luojan kiitos ollut joten emme jäätyneet kuoliaiksi! Ilma oli silti kostea ja auringoton, joten hyvä että otin maanantaina kuvia kun kiersin opastamani reitin.

Kiitoksia kaikille tänään paikalla olleille kannustuksesta ja tsemppaamisesta norjan suhteen! 🙂 Elämä on oppimista varten, mutta sen oppimisen voi mieluusti tehtä hyvässä ja ystävällisessä oppimisympäristössä.

Mainokset

Tietoja Sissi

I´m a journalism and visual media student studying in Dublin who loves travelling, vintage, cooking and being girly.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s